BARN/UNGA

PROGRAM BARN OCH UNGA 


SKOLBIO

Vecka 45 (3-6/11), skolbio

Kick it!

Regi: Katarina Launing. Norge/Sverige, 2013. Svensk text. 102 minuter.
Rekommenderad från åk 3. Filmhandledning finns utgiven av BUFF (se boras.se/skolbio). Teman: Jämställdhet, Genus, Sjukdom, Idrott, Fotboll, Kärlek och vänskap, Liv och död

Anja är tretton år och älskar fotboll, men killarna i skolan vill inte att hon ska vara med och spela. Särskilt inte Jonas, som inte tycker att tjejer ska ägna sig åt fotboll alls. Eller säger han bara så för att få hennes uppmärksamhet? Anja fortsätter ändå träna med sikte på årets stora fotbollsturnering, men allt förändras när hon drabbas av leukemi. Fast besluten att bli frisk tränar hon på sjukhuset, men när turneringen nalkas är hon alldeles för sjuk för att vara med. Då har Jonas ordnat en överraskning åt henne. Visas i samband med Kulturförvaltningens tema: syster.

FILMHANDLEDNING


TRAILER



Vecka 46 (10-13/11), skolbio

Angered United

Regi: Thomas Reckmann. Sverige, 2013. Svenskt tal. 57 minuter.
Rekommenderad för åk 8 (-G). Filmhandledning saknas. Teman: Jämställdhet, Genus, Idrott, Fotboll, Vänskap, Samhällskunskap, Sociologi

2010 bildades för första gången ett damfotbollslag i Göteborgsförorten Angered. Här spelar talangfulla tonårstjejer, som på tre år avancerade från division 5 till division 2 med sin lekfullt tekniska fotboll. Men 2013 tar många av spelarna studenten och fotbollen kommer i andra hand. I värsta fall betyder det att hela laget får läggas ner – något som aldrig hänt om det handlat om herrfotboll. Angered United är en unik dokumentär om ett damfotbollslag och dess spelares första steg in i vuxenvärlden. Visas i samband med Kulturförvaltningens tema: syster.


TRAILER


Vecka 47 (17-19/11) OBS! Ingen visning torsdag 20/11 

Återträffen

Regi: Anna Odell. Sverige, 2013. Svenskt tal.  86 minuter.

Rekommenderad för Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet (se boras.se/skolbio). Teman: Mobbing, Utanförskap, Maktstrukturer, Dokumentär och fiktion, Försoning, Skuld, Dramaturgi och berättande

Konstnären Anna Odells hyllade och prisbelönta filmdebut handlar om mobbing och är baserad på egna upplevelser. I Återträffen går hon på klassåterträff för att konfrontera sin historia, 20 år efter att eleverna i klass 9C gick skilda vägar. Dessutom gör hon en dramatisering av skeendet och bjuder in de utpekade personerna att uppleva situationen ur hennes perspektiv. Det blir ett möte i gränslandet mellan fiktion och verklighet där gamla konflikter bubblar upp till ytan och inpräntade hierarkier ifrågasätts. Visas i samband med Kulturförvaltningens tema: syster.


FILMHANDLEDNING


TRAILER



WORKSHOPS MED DOTTERBOLAGET

2 november kl 11-14
VARMT VÄLKOMNA på workshop i ritande och serieskapande tillsammans med DOTTERBOLAGET.
Tillsammans ger vi liv åt bilder och berättelser som ingen sett förut. Fokus kommer inte att ligga så mycket på teknikutveckling eller på att rita snyggt, utan mer på att med lust rita, fantisera och gestalta. Workshopen leds av serieskaparna Malin Skogberg och Ellen Englund.
För alla som vill, oavsett ålder. Drop-in!


6 december kl 11-14
VARMT VÄLKOMNA på workshop i ritande och serieskapande tillsammans med DOTTERBOLAGET.
Tillsammans ger vi liv åt bilder och berättelser som ingen sett förut. Fokus kommer inte att ligga så mycket på teknikutveckling eller på att rita snyggt, utan mer på att med lust rita, fantisera och gestalta. Workshopen leds av serieskaparna Malin Skogberg och Ellen Englund.
För alla som vill, oavsett ålder. Drop-in!


KONSTMUSEETS SKOLPROGRAM

Syster
 
18 oktober – 11 januari
Systerskap över tid och rum
 

Syster är ett projekt som äger rum höst/vinter 2014 i Borås. På Borås konstmuseum byggs en grupputställning, en utställning som kommer att förgrena sig utanför museets väggar och dyka upp ute i stadsrummet.
I utställningen undersöks samtiden med och igenom historien. Syster lyfter fram verk som skapar dialog mellan kvinnorörelsens olika generationer och konstnärskap i vår samtid. Utställningen visar också verk som är aktiva handlingar av systerskap över dessa generationsgränser, flera av dem lyfter frågor kring historieskrivning och representation.
 

För skolan skapar vi ett generöst sammanhang där svåra och brännheta frågeställningar runt genus, identitet och systerskap får ta plats. Ett  sammanhang där även lärare kan stärkas i sina kunskaper i
genus- och identitetsfrågor.

Ett övergripande syfte med utställningen är att synliggöra den samtida betydelsen av det konstnärliga och intellektuella arbete som kvinnor utfört
genom historien. Vi vill synliggöra dessa tankar och gärningar som fortsatt är aktuella i alla lager av vårt samhälle och privata liv.
 

Lärarhandledning kommer finnas tillgänglig för högstadium/gymnasium.

Vi erbjuder följande skolprogram för alla årskurser:
Introduktionsvisningar, 30 min
Fördjupad visning, 60 min
Introduktionsvisning och workshop "Undersökande gemenskap", 90 min ex. rast


Undersökande gemenskap är en samtalsform med enkla regler där en grupp elever och en samtalsledare tillsammans och på jämbördig nivå undersöker och utreder problem och frågeställningar.
Grundläggande är att ta tillvara deltagarnas egna erfarenheter och tankar, att ha frågandet som utgångspunkt, att ifrågasätta andra och sig själv samt att undersöka det vi oftast tar för givet. Viktigt är också att inte bara ha åsikter utan att ta ansvar för dem, reflektera kring varför man har dem och kunna
motivera dem. Man strävar att tillsammans och via logiken hitta det rimligaste och mest sanningsenliga svaret på de frågor man diskuterar.
Under workshopen övas förmågan att uttrycka sig språkligt i muntlig  framställning, att argumentera och att formulera associationer. Allt är rätt; tolerans för olikheter, olika sätt att se på saker och ting.



Bokas genom bokningar.konstmuseum@boras.se
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar